NOVINKY


[19.04.2021]
■ Vydán update 4.2.01 pro DMP Renova 4 [Clear Sky].

[06.08.2020]
■ Vydána aktualizovaná verze DMP Renova 4.1 [Clear Sky].

[30.03.2020]
■ Sloučení DMP Altera 4.0 [Call of Pripyat] s poslední aktualizací a uveřejnění nových odkazů ke stažení.

27. září 2012

DMP 8 sneak peek

Kolega Rsa Viper si pro Vás před zhruba dvěma dny připravil půlhodinové video poodkrývající něco málo z nových změn v DMP 8, ať už například odstraněnou skupinu zombií na začátku Kordonu, několik nově přidaných anomálií a nebo použití řezané munice v praxi.

134 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Trochu mě začíná strašit že nepřátelé budou mít levné šroty za zbraně, a v průběhu hry že budou mít lepší a lepší... to mě docela děsí z toho že by to nebylo jak reálné, tak by to bylo hlavně moc lehké... protože už jen jak s Petruhou se má přepadnout bandity, a ti bandité měli brokovnice a normální makarovy, a né poškozené nebo rezavé, tak to byl dost těžký... teď se mohu jen dívat jak to petruha postřílí sám.. protože když má npc slabou zbraň, je nebezpečný tak asi jako 1 slepý pes... Jestli to chcete udělat tak aby hned na záčátku neměl hráč dobrou útočnou pušku, tak zdražte náboje do pušky a je to. :)

Anonymní řekl(a)...

Daty bude mi to normálně fungovat i s českou verzí ShoCh?

Datastor řekl(a)...

První otázka: Naopak, je to mnohem reálnější, než aby měli všichni nováčci lesknoucí se pušku, která vypadá, jako kdyby právě sjela z výrobní linky.

Navíc rezavá výbava platí pro všechny postavy ve hře a tudíž se nemůže stát, že by třeba právě ti banditi na začátku hry měli lepší brokovnice a Petruha s doprovodem měli něco horšího.

Plus další věc - slabá je akorát řezaná munice, ale rezavá zbraň sama o sobě má nevýhody hlavně v dalších vlastnostech, jako je třeba nižší kadence nebo horší přesnost, případně nemožnost přimontovat k ní tlumič, optiku nebo granátomet. Nad vybalancováváním výbavy jsem strávil několik měsíců, takže obavy vážně nejsou potřeba.

Druhá otázka: DMP funguje s jakoukoliv jazykovou verzí včetně Steamovky. Jde jenom o to, mít patch 1.0005 a o nic víc se nestarat. Modpack stejně nahrazuje dabing za ruštinu a ponechává titulky v češtině (navíc je ještě dál rozšiřuje).

Anonymní řekl(a)...

já myslel konkrétně jestli to pojede s českým dabingem, když byly přidané nové věci, úkoly atd...

Datastor řekl(a)...

Jak už jsem psal, dabing v modpacku vždycky byl a bude v ruštině. Namluvení v češtině vyřazuje, nechává jenom titulky.

Anonymní řekl(a)...

Nový modpack vypadá dobře,nicméně něco ke starým záležitostem.Granátomet...Mám 2 možnosti,budu hrát poctivě a vletím pro něj se skupinou Povinnosti,nebo ...to všichni víme že...Nicméně z toho vyplívá že odměna za něj by měla být podstatně větší,třeba exoskeleton,přece jenom jde prakticky o přechod k jedné frakci a tu přestřelku dobře zahrát je taky na pár loadů,(osobně tuhle část považuju za vrchol hry a řeším jí až téměř na konec)ale abych se vrátil k tomu podstatnému.Nešlo by nějak udělat aby hlídač Svobody zrudnul a zaůtočil na hráče když mu hráč vleze za záda?Podobně jako Povinnost na hráče útočí v baru před dokončením x16.Protože jestli ne,tak by byla taková vysoká odměna opravdu zbytečná.

Anonymní řekl(a)...

Ještě mě napadlo jestli když jsi odstranil tu neviditelnou kostku okolo npc,nepůjde okolo toho typa ze Svobody co hlídá zbrojnici prostě projít.

Datastor řekl(a)...

Projít kolem hlídače jde, ale odmazal jsem ze zbrojnice nějakou výbavu. Granátomet plánuju vyřešit trochu jinak, takže by ho nemělo jít získat až tak snadno.

Anonymní řekl(a)...

To je dobrá zpráva,ještě malý návrh,obchodník Povinnosti by s hráčem neobchodoval před oficiálním puštěním do základny,nebo by mohl mít alespon omezenou nabídku.Jinak na DMP 8 sem už nevydržel čekat a drtím survival pack,doufám že to brzy vyjde.

Datastor řekl(a)...

O omezenou výbavu před odevzdáním granátometu jsem se snažil, ale hra načítala pořád to první obchodní schéma, tudíž z tohohle nápadu nakonec sešlo. Ještě se na to potom podívám, ale teď už bych další testování nestíhal.

Anonymní řekl(a)...

Já měl na mysli ten průchod k obchodníkovi Povinnosti předtím než dokončíš x16,aby jeho sortiment nebyl dostupný hned jak se dostaneš do baru(lokace),aspon tam dát sud nebo tak něco to by snad šlo?Mimochodem nepřemýšlels že by neco šlo udělat s tou lokací v baru mimo běžnou mapu?

Datastor řekl(a)...

Obchodník Povinnosti je Petrenko a k němu se beztak dřív než po dokončení úkolu s vypnutím psi-emitoru v Jantaru nedostaneš. Nově ale bude v osmičce zabráněná možnost dostat se do baru dřív než po získání dokumentů z Agropromu, což by taky mělo napomáhat využívání horší výbavy, než kterou by hráč běžně našel třeba v Armádních skladech nebo v Rostoku.

Anonymní řekl(a)...

Těd nevim,je to přece starej fígl dostat se k Petrenkovi před x16,tam je přece daný že na tebe útočí jenom ten prostřední strážce u vstupu do základny Povinnosti...A nová lokace taky není k zahození...nebo o ní nevíš?sem z toho trochu zmatenej,pokud bys tam zvládl dat nějaký smysluplný plot tak by se tam vešel i nový obsah...

Datastor řekl(a)...

Upravovat úrovně určitě nebudu a ani do budoucna neplánuju. Fígl existuje i na dokončení příběhu za cca 20 minut, ale to je u spousty her a tyhle věci by mi akorát ukrajovaly čas od dalších modpacků, což bych rozhodně nechtěl.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj daty...pročpak jsi odstranil ty zombie na mostě? Doufám že jsi je neodstranil z celé hry. Více nových potvor, více zábavy. Jsem rá když na mě běží něco co jsem nikdy neviděl a mám strach co to umí. :-)

Datastor řekl(a)...

Nazdar,
odstranění zombií vyplynulo z reakcí hráčů a abych se přiznal, jejich přítomnost u mostu působila poměrně násilně (navíc je to přece jenom začátek hry). V pár dalších lokacích je ale samozřejmě potkáš.

Anonymní řekl(a)...

Luxus, cim vetsi duraz na realisticnost a logicnost v ramci celkoveho pojeti hry o to lepe. Drzim palce.

Datastor řekl(a)...

Budu doufat, že to takhle budou brát i ostatní hráči a mockrát díky za příspěvek.

Unknown řekl(a)...

Držím palce! Mě sice zombíci u mostu nijak nezavazeli, nebyli nijak těžcí (rána do hlavy a poškrábat nožíkem), ale pokud to chce většina, je to uplná maličkost bez které se klidně obejdu :))

Hodně štěstí a hlavně pevné nervy!

B3N4K

Anonymní řekl(a)...

Stejně se ke Kordonu moc nehodili,ale kdyz uz sme u nich trochu me vadily pri plneni ukolu setkej se s Krtkem,v Agropromu tam sou zombici cloveka schopny pripravit o tu prestrelku,protoze armada si nejak nedokaze poradit s takovym to typem nepritele v zadech.Dobehnes tam a je po vsem...

Datastor řekl(a)...

Proto nejsou ani v areálu továrny - sice tam zombií zase tolik nebylo, ale neherní postavy na ně skutečně reagovaly poměrně dost zvláštně.

Anonymní řekl(a)...

Už se těším jak na DMP pro SoCh tak pro COP.Hodně štěstí při tvorbě a pevné nervy :D

Anonymní řekl(a)...

vyzera to dobre,len jedna otazka,nedaju sa nahrat do hry nejaké české respektivne ruské hlášky?Pri zasahu napriklad,alebo ked ma napadne a kusne mutant?

tomi22m

Datastor řekl(a)...

Anonymní: Díky moc... zrovna Call of Pripyat si taky pár nervů vyžádá.

Tomi: Tenhle efekt je v několika zahraničních modifikacích (nejenom u postřelení, ale třeba i během házení granátů), ale do DMP bych takovou věc rozhodně nedal. Akorát to bortí atmosféru a leze na nervy.

Anonymní řekl(a)...

Dakujem, to som ani nevedel, zahranicne mody nesledujem. ČAKAM na tvoj mod :-)
tomi 22m

Coldtouch řekl(a)...

Hodně pěkná práce ;)
Málo kdy se vidí jak někdo stráví tolik času nad jedním projektem aby z něho udělal 1 a to si zaslouží obrovské uznání.
Jenom tak mimochodem, vím že se tě na to ptá kde kdo, ale kdy (alespoň přibližně) by měla 8 už vyjít? :D :)

Datastor řekl(a)...

Tak to mockrát děkuju za pochvalu :). No a kdy DMp vyjde... nemám zdání. Teď souběžně probíhá betatest jak DMP pro Stín, tak Call of Pripyat, ale budu se snažit je co nejdřív dokončit.

Anonymní řekl(a)...

tak jsem ted dohral soch s dmp7, jeden malej problem, po splnení přání a závěrečných titulcích mě hra už nepustí dál, byla tam přece možnost jít ven z továrny, teleporty apod, ted mě to hodí jen zpět do hlavního menu, co dělám špatně?

Datastor řekl(a)...

Neděláš špatně nic - freeplay režim jsem kvůli pár problémům s chováním NPC postav vyřadil.

Anonymní řekl(a)...

škoda, v dmp8 asi taky nebude že

Datastor řekl(a)...

V tuhle chvíli ne - plánuju ho sice v budoucnu přidat, ale nejdřív si budu muset ověřit, jestli vůbec všechno funguje tak jak má.

Anonymní řekl(a)...

Nemal si ist k plnici ale ku zakodovanym dveram o poschodie vyssie.

Anonymní řekl(a)...

Ted kod ale k těm dvěřím musíš zjistit od Střelcova doktora který ti řekne místo kde jej najdeš v pripjati myslím...... (doktor bude ve skrýši od střelce po rozhovoru,,.. se stopařem nebo jak? Tam kde byl Lišák, ten stalker v kordonu v rozpadlém baráku za železničním mostem.. měl problémy se psy..)

Anonymní řekl(a)...

Pěkný
A datastore, nebylo by možné dát do SoCh modifikování zbraní jak v ostatních dílech?

Datastor řekl(a)...

Podle mě nemá upravování co dělat ani v jednom Stalkerovi, ale z novějších dílů to vyškrtávat už nebudu. Do Stínu žádnou takovou možnost neplánuju; od toho jsou unikátní zbraně buďto u postav, ve skrýších a nebo u překupníků.

Anonymní řekl(a)...

Ale ale, s tím že by to nemělo co dělat ani v jednom z nich to není pravda.. vždy se najde technik co se tím zabívá... ;) a aspoň je za co utrácet peníze :) :)

Datastor řekl(a)...

Netvrdil jsem, že by se nenašel nikde technik, ale rozhodně by to nedělali všichni a za tak lacino, jako to bylo v původní hře (nehledě na to, že by na to neměli ani dostatek materiálu). Systém upgradů nemá z většiny další využití, než zredukování základní nepřesnosti.

Co jsem ale chtěl říct je to, že bych mnohem víc pochopil rozumnější vylepšení ve smyslu přidání lišt na další druhy optik a možná pro pár zbraní duální zásobník, ale ne stávající situaci, kdy se mechanik bude vrtat v G36 a jakoby zázrakem zlepší její parametry o 150%.

Anonymní řekl(a)...

Mno jo, to máš pravdu.

Anonymní řekl(a)...

s tím zlepšováním zbraní s tebou daty plně souhlasím.... ;)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Daty,doufám že se práce daří,ale nějaká novinka by nebyla?prosím řekni že to nevydáš až na vánoce...

Datastor řekl(a)...

Nazdar,
celkem i daří, akorát teď na novinky nemám vážně čas. Každopádně se budu snažit DMP vydat dřív.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Daty, přeju hodně štěstí a spoustu úspěchů při tvorbě osmičky. Narazil jsem tady ale na jeden zajímavej koment, kdy se tu řešily světla ve hře. Žárovky v barácích a tak. Opravdu mě to přišlo jako dobrej nápad, páč jsem si při najednou uvědomil, jak je to absurdní, že ti blikaj žárovky v opuštěných barácích. Fakt by to atmosféře neuškodilo :)

Datastor řekl(a)...

Díky moc, vážně všechen zájem ohromně oceňuju.

Ke světlům se ale váže jedna věc, kterou nemůžu nijak změnit - valná většina zdrojů světla nevychází jenom ze zářivek a žárovek, ale je to pevná součást geometrie konkrétní úrovně. Ostatně jde si to názorně zkontrolovat třeba v chodbě v podzemí Agropromu s útočícím Kontrolérem; po rozstřelení světel je chodba pořád osvětlená. Ono to na jednu stranu má svůj význam.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Datastore
chci se zeptat, zda by nešlo odstranit hořící ohniště v místech kde je to opuštěné, např myslím že v jedné z laboratoří tam hoří oheň... v X16 hoří oheň a jsou tam jen zombíci... takové divné je to ohledně toho, i co jsem četl tak i s těmi světly... ale asi to bude taky s tím osvícením že jsou to jako textury co.. hmm, a taky jsem přemýšlel, zda by nešel detektor anomálií držet v ruce a na tom detektoru by byla mini-mapa a na ní ukázané anomálie atd, byla by to docela reálná zábava. ;) Jinak už se těším na DMP 8.

Datastor řekl(a)...

Abych pravdu řekl, nezkoumal jsem, jak by hořící barely měly fungovat, ale změnu v tomhle ohledu nečekej. Nehledě na to, že asi bude fungovat jedno nastavení pro všechny sudy, takže by nějaká byť teoretická změna stejně význam neměla.

Osvětlení nefunguje přímo jako textura, ale jako další zdroj světla napevno v geometrii úrovní, a do nich skutečně vrtat nechci - akorát by to vedlo k problémům. No a detektory - ani tady nemůžu dát kladnou odpověď. Každopádně změn bude v osmičce i tak dost na to, aby se tyhle věci daly s klidem přejít.

Anonymní řekl(a)...

Zdravim. DMP mozem len pochvalit, ale zaujimalo by ma ci neplanujes pridat medzi zbrane aj gulomety L86 LSW alebo MG36. Ci podobne kusky ktore su vlastne len upravou utocnych pusiek.

Datastor řekl(a)...

Nazdar a díky za pochvalu.

Kulomety přidávat nebudu, protože k nim nejsou adekvátně kvalitní modely a animace; nehledě na to, že koncept DMP by využití kulometů silně limitoval a neměly by proto ve hře moc význam.

Anonymní řekl(a)...

A k tomu kdyby v zóně byl nějáký kulomet, tak by po něm všichni šli jak mravenci na med... takže by byl kulomet zachvíly na součástky :D

Anonymní řekl(a)...

Zdravim,tak me napadlo neslo by nejak zredukovat pozkozeni obleku pri padu z vysky?Dnes sem hral x16 a povedlo se mi spadnout ze zebriku,pouze jedno patro,tomu co to udelalo s brnenim sem se opravdu ze srdce zasmal.Jeste bych se trochu vratil k te vecne propirane realite,hra obsahuje perly typu Desert Eagle na podzvukove strelivo,ci Vintorez prekomorovany na 5.45 tusim,dale nektere historicke kousky za ktere by se lecjaky sberatel nemusel stydet,snad by to slo tez trochu zredukovat.Drzim palce.

Datastor řekl(a)...

Vlastnosti obleků několikerou úpravou už prošly, a ještě se případně dál budou řešit po vydání modpacku. K unikátním zbraním toho moc říct nejde - kupříkladu právě ten Desert Eagle na podzvukovou munici je ve hře od vydání a je v jednom kusu, nikde jinde sehnat nejde. To platí i pro překomorovanou Vintorezku a další zbraně.

Pořád je to jenom hra a kdybych chtěl striktně dodržovat realitu (a to skutečně stoprocentně), musel bych ve hře nechat jenom Makarov a pár kalašnikovů, což pochybuju, že by hráče zajímalo a modpack vůbec hráli.

Xaint řekl(a)...

Ahoj Datastore,
jen jedna otazka - nebylo by mozny dat Lisakovi nejaky odolny brneni? Treba nejakej tezce neprustrelnej klon obycejny kozeny bundy? Prece jenom kdyz nemuzu dohrat SoC na spravnej konec jen proto,z e mi Lisaka zabili stale se respawnujici psi (prijdu a zistim, ze je po nem), neni to moc prijemny...

Datastor řekl(a)...

Nazdar a neboj se - v osmičce bude mít kompletně novou imunitu vůči trhání, aniž by se jeho vesta nějak měnila.

Anonymní řekl(a)...

Priznavam s tymi kulometmi to nebol az tak dobry napad. Takze ked uz nieco silnejsie skor by sa tam asi hodili nejake pusky na 7.62x51 strelivo cize napriklad taky FN FAL. Dost stara a rozsirena zbran. A v poslednej dobe som si oblubil pistole a tu by ma potesila K100 od Grand power.
Majky

Datastor řekl(a)...

FN FAL v modpacku už nějakou dobu je, stejně jako třeba G3. Pistole taky nějaká bude, ale nechci to nějak zásadně přehánět. Tyhle lepší kousky většinou půjde jenom koupit a nebo získat až v pozdějších částech hry.

Anonymní řekl(a)...

My chceme novinku, my chceme novinku!!! :-)

Anonymní řekl(a)...

Spis nez novinku,by bylo lepsi treba datum vydani...Alespon priblizne

Anonymní řekl(a)...

Tak no asi som sa daleko nedostal, predsa len obtiaznost sla kruto hore.A k tej novinke, hadam nechceme aby tam dal XM29 OICW ktora je zatial len v prototypoch.

Datastor řekl(a)...

Orientační termín vydání už v hlavě mám, ale nechci k tomu nic víc psát - bude to (doufám) překvapení pro všechny.

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...

Zdar Date, tak dnes armadni sklady...
Docela by mne zajimalo, kolik je takovych fanatiku jako ja co ceka na tvou praci a klepe se na Zonu :-))
Salim

Datastor řekl(a)...

No já doufám, že co nejvíc :). Já jsem každopádně rád za přízeň tvou i všech ostatních.

Anonymní řekl(a)...

LUDIA ZOMRELA LEGENDA ! ! ! Boris Strugackij autor vedeckej fantastiky, román Piknik pri ceste, ktorý sfilmoval režisér Andrej Tarkovskij pod názvom Stalker (1979).

*kotva

Anonymní řekl(a)...

K uctění památky pana Strugackije by mohl Daty vydat DMP8 už ted treba....

Anonymní řekl(a)...

Nebo o něm v modpacku udělat nějakou zmínku, podobně jako jsou tam odkazy na události z Clear Sky.

Anonymní řekl(a)...

Radši ho nechme, ať vše udělá na 100%, než aby to vydal dřív nedodělané, a bylo by to plné problémů ;)

Anonymní řekl(a)...

Taky bych to vydání neuspěchával. Pak by zas bylo fórum plné dotazů a čekalo se na případné záplaty atd.

Anonymní řekl(a)...

Já doufám že se do vánoc dočkáme. DMP 7 je super a osmička určitě nesklame. Jen ať je to konečně hotové. Han

Anonymní řekl(a)...

Takže první dojmy. Hra je podstatně těžší, v některých akcích je úroveň "nováček" více než podivná. Třeba akce ukradení vojenských dokumentů. U barmana stojí Práskač, který nabízí v inventáři zbraně. Ale, pokud chci vzít jednu, Karabinu 98, tak spolu s ní se připojí i Abakan. Nejde je "oddělit od sebe". Abakan je graficky nějaký divný, je ho vidět jen horní půlka. V army skladech mám sejmout upíry. První šel první ranou z brokárny, druhého a třetího zaboha nee, tak jsem musel hodit F1. Čtvrtý zmetek zdrhnul a již jsem ho nenašel. Několikrát jsem obcházel vesnici a nic. Akorát tam přišel žoldák a postupně sejmul ty tři Svoboďáky. Ti tam na místě stáli jak vemena a nechali se postřílet jako dobytek, jinak to neumím popsat. Pak se žoldák pustil i do mně. To v origo hře nebylo. Osekaná minimapa, ehm, palec dolů, identifikace nepřátel není, nevím, nezvyk, ale nelíbí se mi to. Dostanu úkol najít předmět a není to zaznamenáno na mapě-tak do prčic, kde jej mám potom hledat? Například Wolf-Groza. Nebo divnost, frajera v exoskeletonu jsem dostal dvěmi ranami od pasu z pušky. Psa dostávám někdy jednou ranou z pistole, jindy nestačl zásobník z jednoho metru. Nebo několik ran ze sapíku. Divný. Ty anomálie, to je pakárna. Roztřepaný obraz po zásahu, nebo po vyspání také, proboha-proč?! Útok upíra-proč mně někdy zabije napoprvé, jindy ne? Praskající "sklo" u plynové masky-sklo tam v reálu nikdy není, ale plast! Toto alá "Metro" je šílené. S takto prasklou maskou nemůžu zamířit, takže musím "Load", i když jsem živý. No, jdu dál, zase se ozvu. Brokař.

Datastor řekl(a)...

80% toho, na co si stěžuješ, jde snadno upravit podle vlastních preferencí nebo jde o subjektivní pocit. První zmínku o obtížnosti jsem nepochopil, jestli ti to přijde jako špatně nebo jako dobře, ale zmiňoval jsem nesčetněkrát, že DMP jde (a v budoucnu půjde) cestou hardcore zážitku, a to platí pro všechny tři díly ze série. Proto obtížnost, proto osekaná minimapa, proto absentující ukazatele na obrazovce. Skoro všichni hráči s touhle změnou souhlasili a já bych ji beztak razil. Tohle je Stalker, ne CoD nebo nejnovější Hitman, kde se všichni protivníci musí zobrazit na mapě. To platí i v případě zbraní - v čem je smysl, že se předmět zobrazí na minimapě a hráč si pro něj jenom otrocky dojde?

Problém s ikonou Kar98 řeší patche. Upíři jdou zabít všichni stejně a to, že poslední může poodběhnout, se dělo už od prvotní prodejní verze bez modifikací. Má tak nastavenou cestu, to nespadá pod DMP a odvíjí se od toho i možnost útoku žoldáků na Svobodu ve vesnici. Upír ho zřejmě vyprovokoval. Tohle v původní hře bylo, akorát jde čistě o náhodu. Exoskeletony ve hře neberu jako plnohodnotnou zbroj, protože takhle exo nefunguje. Jde jenom o konstrukci na normálním obleku, která razantně navyšuje nosnost a oblek sám o sobě poskytuje vyšší defenzivní ochranu (filtrování radiace, ochrana před popálením a podobně - ale nejde o brnění).

Psům jsem nijak závratně odolnost nezvyšoval, zásobník ze samopalu je nesmysl. Hodně ale záleží na stavu zbraně a na ráži. Pro jistotu ale dodám do dnešního updatu úpravu v konfigu, která u všech druhů psů výdrž sjednotí na identickou hodnotu. Mohlo se stát, že hra natáhla výchozí hodnoty pro všechny druhy psů globálně. K anomálií - pakárna v čem? Že nejsou vidět? Šipku nebo ceduli k nim rozhodně dávat nebudu, od toho jsou ve hře detektory a šrouby.

Roztřepání obrazu detailně popisuju v nejčastějších dotazech a v modpacku zůstane i v budoucnu. Síla útoku Upírů je variabilní, stejně jako tě jeden zásah z protivníkovy zbraně taky nemusí vždycky zabít. I s prasklou maskou zamířit jde a věř tomu, že jsem volil ty nejmíň rušící textury, co volit šly. A pro zájemce, co by se jim textury nelíbily, mám znovu na blogu návod, jak vrátit původní styl bez označení.

Anonymní řekl(a)...

Všechna "hodncení" jsou subjektivní. Jde o první pocity a porovnání s původní verzí. To, že hra je podstatně těžší mi osobně nevadí, jen, obtížnost "nováček" bude mnohdy pro opravdové nováčky až moc obtížná. Viz ty vojenské dokumenty.Vzpomínám na hru "Project IGI". Její první díl". Mnohdy frustrující, mnoho hráčů to vzdalo. Já ne. Ale nejde o mne. Likvidace psů je podivná, v tom, jak jsem popisoval. Neumím to "zhodnotit" , zda to je tím právě "to ono", pro někoho třeba ano, pro jiného třeba ne. Stalkera jsem přehrával mnohokrát, ta příhoda s žoldákem, který postřílí ty Svoboďáky, se mi nikdy "nepovedla. Až nyní. Minimapa a předměty, hm, nevím, ale v takové obtížnosti to až tak nějaká pohodová procházka není. Ale slibovat někomu, že mu něco splním a potom se třeba nechci, nebo nemohu vracet, toť otázka. Viz Wolf a Groza. Osobně se domnívám, že ty úkoly s donášením předmětů, by se měly řešit v tom levelu, lokaci, kde byly dány. Subjektivně, ale trošku logicky. Max. v sousední lokalitě. Potom totiž se plno méně podstatných úkolů nebude plnit. Proč taky? Riskovat návrat přes rozsáhlé nebezpečné území kvůli nějaké kravině? pro pár rublů? Chápeš? Útoky upírů jsou oproti těm předchozím prapodivné. Předchozí byly hráčsky "přirozenější". Anomálie-to jako mám jako pako házet stále před sebe šrouby? V tom je nějaké kouzlo? Nebo sejvovat jako magor po cca 100 metrech? Věc názoru a určité logiky věci. Možná to bereš jako bezva věc, já ale ne. Pokud chceš udělat hru významně obtížnější, fajn, to je v pořádku. Ale "za každou cenu"? Já si myslím, že by měla být hlavně hratelná...v rámci možného a ne vše původní stálo "na hovno". To je ale věcí názoru a úhlem pohledu. Brokař.

Datastor řekl(a)...

Pokud bude postava v konkrétním levelu chtít něco, co jde hned získat, bude to snadná odměna. Nemůžu Wolfovi dát za úkol vyžádat si psí ocas, když tam psů pobíhá přes padesát. Nehledě na to, že častokrát se hráč vrací zpátky i v rámci příběhu, například z údolí do Kordonu a třeba zrovna Wolf se potom přesouvá do skladišť - tudíž odpad potřeba přesouvat se zase do Kordonu.

Útoky Upírů jsou vážně beze změny, nic jsem v nich neměnil a vážně těžko říct, jak "původní" útoky byly "přirozenější". Z tohohle popisu mi to nic neřekne. Pokud bude jeden útok Upíra pro hráče představovat okamžitou smrt, snese se mi sem akorát kritika, že je potřeba pořád a dokola ukládat a nahrávat pozici. Pokud hráč vydrží útoků víc, znovu se snese kritika, protože Upír nebude představovat výzvu.

Na anomálie nemusíš pořád používat šrouby, jsou k mání detektory s různou účinností. Pak ti jakoukoliv hrozbu v nejbližším okolí detekuje praskání. Nezobtížňuju hru za každou cenu, ale nad každou změnu, kterou chci udělat, si sednu klidně na několik dní ve snaze zjistit, jak na ni hráči budou reagovat. Hratelnost nespočívá jenom v donesení věcí hráčovi pod nos, od toho je tuna dalších her. Nikde jsem netvrdil, že všechno původní nestálo za nic, jinak bych tu hru ani nemodifikoval.

Tak jako tak díky za reakce.

Anonymní řekl(a)...

Zdař, při úkolu "Promluv si s profesorem Gruglovem", těsně před Rostokem, mně to vždycky vyhodí ze hry. Brokař. Pokud si s ním nepromluvím, můžu přejít do Rostoku. Takže jej tam musím nechat. Při přechodu ale hláška, že je profesor mrtev a úkol nesplněn???

XR_3DA.exe caused BREAKPOINT in module "D:\HRY\Stalker Shadow of Chernobyl\bin\xrCore.dll" at 0023:014CCC85, xrDebug::backend()+165 byte(s)

Datastor řekl(a)...

Na tohle ti nic říct nedovedu, potřeboval bych výpis z logu (záložka Informace).

Anonymní řekl(a)...

Oprava-doprovodit do JANTARU, ne do ROSTOKU. Ehm, při opouštění hangáru-kdy mám eskortovat dalšího vědátora, ten lump nevychází a přední ze dvou dveří jsou trvale otevřeny. Zpátky se dostat nemohu. Okolí vyčistím, ale na nic to nemá vliv...Brokař

Datastor řekl(a)...

Každopádně to pořád neřeší tu zmíněnou chybu s pádem hry, kterou ale bez logu nedokážu zjistit. Nebo mi pošli save ještě těsně před přechodem do Jantaru, ať se můžu podívat.

Ani při jednom betatestu se postavy nezasekly, tak zkus nahrát autosave ze začátku lokace a ujistit se, že zombie v okolí u předního vchodu do laboratoře nebudou dělat problémy. Pak se ujisti, jestli všechno děláš tak, jak máš - tzn. promluvit si se Sacharovem, následně s Kruglovem/Semenovem a mise by měla pokračovat.

Anonymní řekl(a)...

Jo, ten starý Save pomohl. Mno, hru s MDP8 jsem začal opět znovu, takže několik postřehů. V úvodu, kdy se Sidorovič ptá, zda chci vše znovu vysvětlit, jsem zadal i ano, nic si nepamatuji. Takže běží informační linka a do ní se bůhvíproč motá Sidorovičův druhý dialog. Přehrej si to. To je detail. Potom Wolf již nemá tu 58, ale obyč kraťase kalacha (proč?). Co mne nejvíc prudí, je velmi časté, převládající šero, až tma, i když je dopoledne, nebo okolo poledne. Hrát hru ve většině za blbého osvětlení je totiž silná degradace jinak hezké grafiky, navíc, pro sadomasochisty, kteří občas ve svých příspěvcích "chválí tu tmu", bych chtěl popřát mnoho hezkých střel do palice od jejich oponentů, kteří na rozdíl ode nich ve tmě vidí jako ve dne a taky tak střílí. Nevolám tím po "Splinter Cellu" a chození ve stínu, ale do prdele, Daty, je to fakt přehnané, jaké to "super snipery" potkávám. Třeba pasáž v kradení dokumentů Agropromu již hraji pouze za dne a z ukořístěným kalachem s optikou. Nočním viděním má základní bunda neoplývá a já nemám ty nervy se nechat sejmout těmi snipery bez optiky, kteří vidí jako za dne. I tak to je nářez. To přehnané rozhození po zásahu je taky úlet. Obdobně po vyspání, nechápu proč to někdo tak pitomě vymyslel. Další moment, který mně prudí, je ten, kdy si dám v boji třeba obvaz, či lékárničku a několik vteřin nemohu použít zbraň, která je v inventáři. Mnohokrát jsem to potom odsral, protože jsem se nemohl ničím bránit. Podivné jsou nadhozy některých "sniperek", nejvíc mně hlava nebere u Vintorezu, který je střelecky oproti dřívějším verzím nyní naprosto na dvě věci. Účinnost je úplně v prdeli a nadhoz úplně nesmyslný. Zlatý kalach. Stačí, další příště.

Datastor řekl(a)...

S prolínáním dialogu nic nesvedu a Wolf má Kalašnikov proto, že spousta lidí ho odpravila právě kvůli pušce. Šero ve hře je, a hlavně v dopoledních hodinách (když nepočítám večer), ale ne tak masivní, že by nešlo vidět ani na metr. Ve Stínu bylo celkově počasí víc pošmournější, teprv s příchodem CS a CoP se přistoupilo k jasnějšímu zobrazení. Je zvláštní, že třeba já jsem kradení dokumentů absolvoval dopoledne, víc za šera a problémy jsem neměl. Nebo snad mám AI znevýhodnit tak, že tě netrefí ani z metru, protože by to potom byli snipeři? Těžko říct.

O rozkmitu kamery jsem psal milionkrát a je k tomu poznámka i v informacích. To, že si hodně lidí nečte instrukce, nespadá pod mou starost... bohužel. Používání lékárniček a chvilkovou neaktivitu zbraní měnit rozhodně nebudu a hodlám to tak nechat i do budoucna. Proč? Protože to takhle prostě chodí. V boji se těžko budeš obvazovat a ještě k tomu odrážet útoky protivníků. Kopání zbraní kompletně předělávám po vzoru Altery (viz video), ale nic to nemění na tom, že každá zbraň kope. Pokud si na pušku nasadíš optiku a očekáváš, že celá dávka zasáhne jeden bod, tak k tomu nemám moc co říct. To jde možná tak v Call of Duty, kde se zbraň pohne sotva o dva milimetry vel full-auto režimu. A touhle cestou DMP rozhodně nepůjde.

Anonymní řekl(a)...

Hodně subjektivní, tak jako ode mne. Ale, Wolfa jsem třeba nikdy nenechal kuchnout, kvůli jeho "58". Obvazování na bojišti...a lékárníčky, Tvé vysvětlení je pro mně coby profíka úsměvné, ve stoji-bez krytí se nikdo neobvazuje...takové opravdu "civilisticky naivní pojetí zvýšení reality", ale jak myslíš... Nicméně, v rámci PC hry to bylo dříve "hratelné", teď ani omylem. Tma a šero platí pro všechny stejně, to je zákon optiky, takže s tvým pojetím absolutně nesouhlasím. A znovu, oproti stejně kvalitnímu střelci s optikou nemá ten bez optiky přece logickou šanci. Pochopil bych možná střelce, který je začátečník, pak ať jsou jeho výkony diferencovány postupně, třeba větším kmitem mířidel. Nač se u každého píše, že je "nováček, nebo veterán", pro kulový? Jenže, všichni střílí naprosto stejně... K dávce a jednomu bodu, nevím podle čeho toto usuzuješ, neb o tom jsem nic nepsal. Navíc střílím zásadně jednotlivými ranami, protože nábojů je přece málo...a přesný zásah je logicky jistější. Ale k dalším zjištěním: Kruglov mi za záchranu dá datadisk a slíbí oranžovou vědeckou kombinézu. Nevím proč, ale slibem "nezarmoutíš", neb jsem nic nedostal. Obdobně, v lokalitě Bar u kříže směrem do Armádních skladů je hláška, že tam kdosi nechal tu samou kombinézu - kulový, byly tam pouze lékárny. V originále to ale bylo reál, proč tomu není teď, to nevím. Za další, postřeh ke zbraním : Největší dostřel z brokáren má ve hře Remington, asi o tři metry, než ostatní. U zbraní s optikou se mi nejlépe stříli z "Vyváženého Enfildu", který nejméně kope. Upozorňuji, že nevím na 100%, zda jsem měl úplně všechny zbraně k dispozici, ale z těch herně běžně dostupných to tak vypadá. Naopak, jsem překvapen nereálným nadhozem mnoha pušek, například Lukášovou M4. Optiky na puškách jsou jako ze špatného ruského filmu, takové "shity" se fakt nedělají. Jejich výhoda-přiblížení, v tomto podání je neskutečně mizerná. Ehm, zajdi si někdy na nějaké střelby s těmito zbraněmi, zkus si z nich vystřelit a nebudu Ti muset psát to, s čím se mnou polemizuješ... .

Datastor řekl(a)...

Samozřejmě, podobnou naštvanou reakci jsem čekal. Až bude engine Stalkera podporovat zalehnutí, pokročilou simulaci léčení ran a celkově se ubere víc k armádnímu simulátoru, tak klidně, všechny předchozí připomínky budou k věci. Ale takhle? Ne, a neber to jako polemizování nebo jako výtky. Jednou řekneš, že obvazování a léčení obecně ti schová na pár vteřin zbraň a hned nato argumentuješ léčením se v krytí. A to jednotlivec udělá jak? Pokud máš lepší řešení, klidně ho uveď, já si rád počtu. Doteď jsem zjistil jenom to, jak je všechno špatně, jak všechno stojí za prd a že je to kravina. Kritiku beru, a rád, ale konstruktivní.

Za další: Všichni střílí naprosto stejně, protože (světe div se) hra nerozlišuje rank postav, ale tahá údaje z jednoho konfigu a jednoho nastavení. Nejsem autor hry, abych změnil naprosto všechno od základů, ale když se mi ve stovce reakcí objeví jedna jediná výtka skoro na všechno, co v modpacku je, tak nemám sebemenší ponětí, jak to chápat. Stejně tak uvozovky u dřívější hratelnosti mi připadnou tak nějak neadekvátní. Pokud tě ta hra nebavila nějak zásadně už tehdy, nebude chyba v modpacku. Ale i kdyby tohle pravda nebyla, skutečně rád bych si početl, jak bys něco řešil ty. S ohledem na počet omezení v enginu, samozřejmě.

Údaje ke skrýším jsem taky vysvětloval - to, že pár skrýší má popisek s obsahem a potom v ní najdeš jinou výbavu, neberu jako chybu. Znovu s ohledem na herní svět se klidně, byť imaginárně, mohl ke skrýši někdo dostat. A pokud je to pro někoho překážkou, která mu zlikviduje smysl hraní, může mi ji nareportovat. U konce těch připomínek se zase dostáváme pořád dokola k tomu, na co jsem narážel už před chvílí - "optiky jsou shity, tečka" a přes to vlak nejede. Ano, samozřejmě, můžu optikám napálit mnohem větší přiblížení, ale když hra stejně nedokáže naspawnovat NPC na určitou vzdálenost, tak ti to k ničemu nebude. Ale klidně, je to otázka jednoho údaje. No a k poslednímu bodu - podívej se na dnešní video v novince (i když i tady očekávám připomínky k tomu, že zbraně moc kopou a že se pak nic nedá použít).

Anonymní řekl(a)...

Právě jsem si u Šrouba-prodejce u Svobody ("č.2")koupil samopal HK MP7. V popisku se uvádí "překomorování na ráži 9x19. Kup si tu munici a po vystřílení prvního originál zásobníku zjistíš, kde soudruzi nevím odkud, udělali chybu. Mimochodem, dobrý sapík, v reálu (ne ve hře) se mi z něj dobře střílelo. Tedy, znám tu zbraň jako málokdo. Dále, tlumiče na zbraních "netlumí", ale napodobují něco jako tlumení. Ty pazvuky jsou uši trhající, vím, o čem mluvím. Navíc, ve dne, v noci vystřelím ze zbraně s optikou, s tlumičem a hned o mně každý ví a šije to do mně, navíc přes beton, přes stromy...ne speciální municí, která sice jinak existuje, ale tady není. Zvuk Grozy je hrůza, naprostá degradace. Ten původní byl 100x lepší. Dále, v Aréně ve finále mám dostat pušku G-36, podívej se sám, co to ale bude ve skutečnosti. Dále, v původní verzi nepřátelští vojáci na mou střelbu z dálky, s pomocí optiky, nemohli reagovat jinak, než tím, že se snažili skrýt. A nestřleli, protože "mne neviděli". Tady mne, pokud mají jakýkoliv sapík, vystřelí z trenek bez mrknutí oka. Ty skrýše a jejich vybrání někým jiným? To si snad děláš prdel, ne? A co Kruglov a jeho slib o vědecké kombinéze? To mám také pochopit jako "žertiček"? Pochop, Daty, ne vše, co se změnilo, změnilo se k lepšímu. Naopak. Je možné, že Tě mnozí pouze chválí a najednou nějaký trubka si dovolí "nepochopitelnou kritiku". Já Tě také nehaním, chápu, že v tom ležíš od rána do rána, ale ty mé postřehy jsou holt někdy smutná pravda. Detaily přehlížím, ale hratelnost, pokud je výrazně omezena, mi vadí. A mimochodem, přibylo plno nových zbraní, k nim často kolimátory. Takový sapík MP5, ale i P-90, MP7, jej mají zcela běžně, tak proč jej nemají tady? Je jasné, že dostřel jako pušky mít nemohou. Tu první pomoc si fakt překopal k horšímu. Ať se Ti to líbí, nebo nelíbí, nebo ať Tě na to nikdo neupozorní. Vybral sis tu nejhorší možnou variantu...která byla lépe ošetřena před DMP. Někde v takových písemných materiálech nalezených ve hře se uvádí, že broovnice mají dostřel přes 50m. Ani omylem, měřil jsem to ve hře a nedostaneš se na 30m.

Datastor řekl(a)...

Vezmu to tentokrát bodově:
- Na MP7 se podívám, měnil jsem u ní teď kompletně jak model, tak konfigy. A navíc už nemá tu podivnou animaci během střelby, kdy hlaveň šla až moc nahoru.
- Ke zvukům - nemám možnost si všechny zvuky z reálu odposlouchat, ale že by trhaly uši? Ne. A rozhodně nebyly lepší ty původní zvuky, to se nezlob.
- Postavy nedokázaly ani v původní verzi rozlišovat, jestli je den nebo noc, zbytek reakcí se odvíjí podle globálního nastavení slyšitelnosti a to zase souvisí s celkovou reakcí na hráče a na okolní zvuky. Líp vyvážit to vážně nejde, strávil jsem u toho několik dní. Když už se povedlo, aby byla dobrá reakce na střelbu z větší dálky, rozhodila se detekce na blízko. Nehledě na to, že AI nepřátel nebyla v původní hře nijak valná. Je to jenom hra a má svoje limity - buďto se s touhle skutečností člověk smíří nebo ne.
- Popisek v Aréně nesedí, díky za nahlášení. Oprava bude v revizi.
- Co bude lepší? Když na tebe v dálce NPC nebudou reagovat a ty je v klidu zdálky vystřílíš a nebo když budou reagovat? Znovu to souvisí s detekcí podle zvuků, kterou jsem zmiňoval před chvílí. Tohle je ten nejlepší kompromis, co ve hře jde udělat.
- Proč bych si měl dělat "prdel"? Několik skrýší jsem takhle na docela dost žádostí koncipoval a byly bez obsahu, jenom s papírem nebo PDA. Nebo mám všechno nastavit naprosto polopaticky a přímočaře, včetně seznamu výbavy místo popisku, aby hráč věděl, pro co vlastně jde? To snad doufám ne.
- K možnosti namontovat optiky a další příslušenství k několika zbraním se nebudu dál vracet, opakuju to skoro pořád a všude. Pokud model neumožňuje montáž doplňku, tak já to rozhodně změnit nemůžu.
- Na oblek u Sacharova se podívám, mám tam cestu, ale podle náhledu do skriptu by jeho získání nemělo nic bránit.

A teď ten zbytek:
Neřekl bych, že by mě měli všichni bezmezně a tupě chválit, jak si možná myslíš. Proč? K čemu by to bylo? Na změny jsem upozorňoval neskutečně dlouho, v podstatě půl roku před vydáním DMP8 se už vědělo o tom, že Survival Pack a tudíž i schovávání zbraně při léčení nebo při jídle bude pevnou součástí a NIKDO si nestěžoval. Naopak. Pochop, že se nemůžu zavděčit všem, to ani nejde. Ale stěžovat si na to, že při léčení postava schová zbraň nebo že se AI nechová jako vojáci ve skutečnosti, to mi přijde vážně už absurdní. Povšimni si, že když se mě někdo zeptá, jestli by nešlo udělat doplněk k něčemu, byť třeba i k deaktivování něčeho (případně doplnění indikátorů do HUDu a podobně), nemívám problém. Doplněk můžu přidat i k tomu, aby se zbraň neschovávala (což už jsem právě udělal), ale o to si stačilo normálně napsat. Ne hned vyrukovat s tezí, jak jsem všechno dodrbal, že to je nejhorší možná cesta, která šla zvolit a jak bylo instantní léčení v původní hře mnohem lepší. Ne, nebylo, i když respektuju, že se ti to líbit nemusí. Ale to už je zase a znovu subjektivní názor, ne nějaká ultimátní pravda kterou by se měli všichni bez výhrady řídit. Ano, u toho modpacku (i u těch ostatních) jsem strávil neskutečnou dobu - proto vážně nemám rád tyhle argumenty, aniž by dotyčná osoba znala limity a omezení enginu.

Anonymní řekl(a)...

K těm skrýším, to už stojí za zvážení, zda by se měly na mapě objevovat vůbec. Mnohokrát najdu odhozený batoh a nic v něm není, když není na mapě označen, že by v něm něco být mohlo. Tak ať to funguje stejně a je vymalováno. Proč bys měl z toho dělat tu "sámošku" v této podobě? Takže máš námět. Ať už v těch náhodně nalezených skrýších něco bude, nebo ne. To by bylo úplně nejvíc "fair", ne?
Střelba a reakce na ni. Vyhýbáš se odpovědi a podsouváš mi nesmysly. Copak nepřátelský sniper s SVD mně nemůže sejmout na takovou vzdálenost, na kterou, pokud také nemám stejně výkonou sniperku, tak já střelbu nemám čím opětovat, musím se schovat a max se snažit se k němu buď přiblížit, nebo jej obejít? To má logiku a nemyslím, že by to nešlo také OPAČNĚ. Tvá varianta je, že jakmile vystřelím já, jako sniper s puškou, tak mně klidně může sejmout zmetek s krátkým saprem. Bez optiky, tedy, žádný rozdíl..chápeš to?! A to mi tedy docela vadí. Řešení "první pomoci" je vždy v boji problém, tak proč si ten problém vytvářet, když byl původně v poho. Existuje množina daleko lepších řešení, v mnoha hrách to jde, tady se vymyslelo něco jiného, ale ne lepšího. Čím víc se do toho budeš zamotávat, tím hůř. Nač jsou asi k dispozici "rychlé klávesy" pro první pomoc? No asi to mělo v původní variantě nějaký význam, ne? Tady to vlastně celé neguješ...chápeš?

U Barmana je neutrál v ústroji bandity, který mj. nabízí Mausera...ale když jej chceš koupit. do inventáře se zkopíruje i Abakanem.

Když půjdeš do Arény s vestou, která má "noční vidění", tak stačí toto zapnout a do Arény vstoupíš s funkčníím nočním viděním, i když jsi potom pouze ve svetru. Je to lepší, ale pochybuji, že to byl záměr.
To šero ve hře-zbytečnost, grafika a efekty ve dne jsou degradovány. Chceš li adrenalin ze tmy, dej tam více nočních akcí, s nějakým významem, ale proč se trápit a nevidět i ve dne- to mi hlava nebere. Už proto, co jsem uváděl, protivník vidí dobře a ty ne. Kdyby měl technické vymoženosti, tak ať, ale on má prd, navíc za situace, kdy já mám alespoň něco. Jenže mi to je k ničemu. Takže, Daty, to je sakra blbej nápad, který hru zbytečně degraduje.
Pokračování zase příště.

Datastor řekl(a)...

Hra skrýše, respektive úložiště pro skrýše, bere jako fyzickou věc a proto je jde prohledávat, aniž bys měl údaje o tom, že v ní něco je. Když si na zem hodíš batoh, taky ho můžeš otevřít (a nesejde na tom, jestli v něm něco je nebo ne). Odstraněním prohledávání se zamezí i prohledávání normálních beden, takže by hráč ani nemohl schovávat výbavu, kterou najde. Navíc prázdnou skrýší rozhodně nikde sámošku, jak jsi psal, nedělám.

Odpovědi jsem se nevyhnul nikde, akorát ti píšu, proč to nejde udělat tak, jak píšeš (i když to podle tebe jsou nesmysly). Naposledy napíšu, že dohled postav se bere jak na blízko, tak na dálku a ovlivňuje se ještě vnímáním zvuků (dokonce i zvuků kroků - a ukaž mi pět dalších her, kde AI skutečně slyší a reaguje na podněty z okolí, místo toho, aby používala jenom pár skriptů). U Stalkera je problém, že AI nebere v potaz textury korun stromů jako pevnou překážku, skrz kterou nemůže vidět. Když si zapneš původní hru a dostaneš se do Agropromu, bude se dít přesně to, co vytýkáš jenom mojí jakoženeschopnosti a přes stromy ti vojáci taky budou střílet. Nehledě na to, že ta tolik vychvalovaná základní inteligence měla zásadní problémy s detekcí hráče, ale to asi nemá smysl zmiňovat. Pokud vystřelíš na větší vzdálenost, tak tě nikdo se samopalem trefit nemůže, protože ta konkrétní zbraň nebude mít dostřel jako odstřelovačka.

Ty ses spíš krásně vyhnul odpovědi na styl léčení. V mnoha hrách že funguje líp? Jak, když má 99,5% her autoheal? Díky, ale ten do hry dávat nebudu (beztak se ve Stalkerech omezeně vyskytuje). Ty argumentuješ, že se ti systém léčení nelíbí. Mně se líbí, stejnou reakci mi psala spousta dalších lidí a nechápu, proč si pořád stěžuješ, když jsem už minule psal o vydání doplňku, co schovávání zbraní odstraňuje - tady se akorát dostáváme do sporu, že všem se líbí jiná verze. Ale za to nemůže modpack. Pokud ti původní styl léčení vyhovuje, budiž, ale rozhodně je absurdní říct, že to bylo lepší v tehdejším podání. Poznámka o zamotávání je taky spíš úsměvná, než konstruktivní, s ohledem na zmínění kláves pro první pomoc. Ty nejsou k tomu, aby ses rychle vyléčil, ale abys nemusel během boje prohrabovat batoh a ztrácet tak čas. I v Call of Pripyat se objevila časová prodleva v léčení a styl v DMP z ní vychází. A že spousta her něco řeší jinak přece nedává ani nejmenší důvod k tomu, to dokola všude kopírovat a používat taky. Narozdíl od dalších, převážně zahraničních modderů, do hry nedávám něco, co jsem si sám nezkusil a co si mnohdy nezkusilo i pár dalších lidí. Ale jak už jsem psal, nejde se zavděčit všem (a ani to nechci).

Mimochodem problém s ikonou Mauseru řeší patche, noktovizor upravit nedovedu (sice se tak děje, ale nemám ponětí proč) a na počasí můžeš vyzkoušet tuhle úpravu. Jestli se ale projeví v aktuálních savech ti neřeknu. Budeš muset zkusit (ale ani tak nepočítej, že dopoledne bude pořád a nonstop slunečno).

Anonymní řekl(a)...

Daty, to je jako o voze a o koze. Tvá posedlost lékárniřkami a podobnými vymoženostmi je právě te Tvůj problém, kterým si vše komplikuješ. Je to takový návrat k hrám typu HL. Je k zamyšlení, proč ten "autoheal", jak sám uvádíš, funguje v tak vysokém procentu her-asi se to osvědčilo, ne? Tahat s sebou haldu "lékárníček" je archaické a nesvědčí to o nějakém vyšším levelu napodobujícím realitu. V Tvém podání to jen ubírá na kapacitě inventáře, přičemž stále máš tu mánii cpát do inventáře hromady krámů na prodej, "a la RPG". To o přiblížení se k realitě nehovoří, naopak. Včetně (a nejen) již v minulosti mnou kritizované a neskutečně nerealistické "poruchovosti zbraní". Pokud se domníváš, že tudy cesta vede a hra tím bude super, tak za sebe tvrdím, že ani omylem. Stále jsi mi nebyl schopen smysluplně reagovat na problém "já s puškou s optikou vs protivník se samopalem bez optiky", kdy já tvrdím, že to je ve hře nastaveno absolutně nerealisticky, přímo, pitomě. Ty " podivně tiché kroky", které stejně nejsou úplně tiché, nic neřeší, když tlumené zbraně, navíc třeba s optikou, se již prvním výstřelem "prozradí" a protivník mne okamžitě s přesností snipera, ač má v rukou krátký samopal, trefuje. To je Daty úplně chorobně špatně. Reálná taktická a faktická!!! výhoda tady v Tvém podání absolutně nefunguje. A nenecháš si to vysvětlit a nenecháš...

Anonymní řekl(a)...

A ještě, i když to spískali kuci z THQ, je podvné, proč mají někteří plynové masky a jiní vůbec? Proč "já" musím neustále mít na hubě gasmasku??? Minule jsem se také ptal, proč "zorníky" masky jsou ze skla? A lá Metro? A také, mluvit před masku je úplně jiné, než v masce...to jsou věci z reality, o "konzumaci jídla a nápojů" ani nemluvě. Hlavně, aby se odložila zbraň při obvazování zranění, že? Tedy, logika platí pouze když se "někomu" chce...

Anonymní řekl(a)...

Aby nedošlo k omylu, podivná konzumace jídla a nápojů v masce...bez jejího sundání...

Anonymní řekl(a)...

A také, proč se nikdo nezamyslil nad tím, že "noční vidění" není otázkou "nějakých vest", ale samostatný přístroj, upevňující se na několika způsoby na hlavu??? Tedy, něco - co se může dát "koupit" u obchodníků? "Strašně těžký si jistě ne složitě pohrát s tím, co lze, než ještě lepší, vymýšlet kraviny, že". Speciálně v SOCH, kde jsi nadrbal to šero a tmu, by právě PNV mohlo mít "taktický prvek". Snadné, dosaditelné, cena dle "výkonu". Ale "chápu", snazší je do inventáře umístit například pivo, to je ve hře jistě důležité pro běh událostí hlavního hrdiny...chtěls něco konstruktivního-máš to mít. A včíl mudruj...

Anonymní řekl(a)...

Plus zbraňové PNV různých technologií (zaměřující teplo, prostupující mlhou, či kouřem...)proč ne jako koupě možný, ale funkční doplněk...? To jsou zcela běžné vymoženosti, Daty... To by bylo něco, kurňa, já su nějak moc konstruktivní...

Datastor řekl(a)...

Autoheal je ve spoustě her, takže budu jako ovce a šoupnu ho i do Stalkera. Ano, určitě, tohle by mělo budoucnost. Pak se lidi diví, že většina her vypadá a hraje se naprosto stejně. Běda, jak někdo přijde s metodikou, co se tolikrát někde neobjevila - autoheal nesedí do všech her a nikdy sedět nebude. Sám tady argumentuješ jezením jídla přes masku a pak to zazdíš autohealem, to je skutečně absurdní. Stejně tak kapacita inventáře. Viděl jsi nahoře na blogu tu záložku s názvem Doplňky? Tak přesně tam si kdokoliv a kdykoliv může najít plugin na odstranění kapacity a nebo na navýšení předmětů.

Co za krámy cpu do inventáře, když už jsi to načal? Myslíš to tak, že se ve Stalkerovi má vyskytovat nanejvýš deset předmětů, přičemž pět z nich budou jenom zbraně a zbytek munice s lékárničkou?

Odpověděl jsem ti na všechno, ale to, že odpověď ty sám nechceš vidět a znovu - NERESPEKTUJEŠ - moje poznámky k limitu enginu mě nezavazuje k tomu, abych se ti snažil dál dokola odpovídat na tvoji pořád dokola opakovanou výhradu. Hrál jsi základní verzi, když už se tak ptám? A zkusil sis, jak v ní fungovala poruchovost zbraní, kdy jsi ani neměl možnost si poškozenou výbavu opravit (ale jak sám tvrdíš, většina z původní hry byla mnohem líp řešená než teď)? Dobře, ty tvrdíš, že se DMP takhle hrát nedá, tak dobře, nemusíš ho hrát. Vždyť tě nikdo nenutí, ale znovu a znovu ti zopakuju, že když doteď nikdo s metodikou modpacku neměl problémy a najednou se objeví někdo, komu vadí (bez urážky) naprosto všechno, co jsem celou tu dobu dělal (a ještě by uvítal autoheal). A nebo si ty konfigy změň tak, aby ti vyhovovaly. Jenže jednak je to práce a druhak bys potom i sám zjistil, že to, co ti vadí, změnit nejde.

Pořád je to HRA, a to, že jakoukoliv snahu o "větší realismus" (povšimni si slova VĚTŠÍ, ne ABSOLUTNÍ) neguješ, je tvá věc. Máš na to samozřejmě právo a já ti ho neberu, ale nemáš právo určovat, jestli je to dobře nebo špatně. Znovu bych mohl zopakovat, že AI nepřátel zvuk výstřelu s tlumičem detekuje, ale ne s tak velkou intenzitou, jako normální výstřel (a že to takhle bylo už od vydání, protože AI ve Stalkerovi prostě takhle funguje) - jenže zase očekávám reakci ve stylu "Neodpověděl jsi mi na to" a na opakování toho, co jsem napsal v předchozím příspěvku, nemám ani čas a ani náladu.

Tvá zmínka o mluvení přes masku - to je zvláštní, ale kupodivu na tohle třeba v GSC mysleli a mluvení postavy s maskou a bez masky se liší. A pokud ti jde tak moc o rozlišování toho, aby postavy s maskou nejedly, zkus si to nějak ve hře ošetřit a zajistit, aby hra rozlišovala konkrétní modely a k nim přiřadila správnou animaci.

K noktovizorům můžu říct jenom jednu věc - ano, v realitě je to jednotlivá část výzbroje. Ve hře ne. Kupodivu, když je to jenom hra - rozlišení na helmu a oblek se objevilo teprv v Call of Pripyat, ve Stínu to realizovat nešlo. Stejně tak nejde herně zajistit PNV prostupující mlhou, jak píšeš. Proč? Engine to neumožňuje, a i přesto toho hráčům nabízí víc, než většina moderní herní produkce. Tvoje domnělá konstruktivita silně překlenula do vytknutí naprosto všeho, co jde, protože můžeš. A pak nechceš akceptovat nic z toho, co tady (zjevně zbytečně) píšu.

Mimochodem když jsi minule zmínil tu údajně nezískatelnou vestu od Sacharova - tady máš důkaz toho, že ji předá.

Anonymní řekl(a)...

Tomu se Daty říká uražená ješitnost, včetně rétoriky. Mně je naprosto někde to, že Tobě se podařilo tu kombinézu získat, když mně se to, ač jsem splnil všechny podmínky, nepodařilo. A o to jde. Stejně jako to, že nefungovaly " na poprvé" dveře v Jantaru, aby v "nově rozehrané hře už fungovaly". A nemám sebemenší zájem stále nějaké chyby "znovuřešit",nebo dokola lepit.. Prostě to buď funguje a na poprvé, nebo ne. Je k zamyšlení, že v CS k takovým "experimentům" nedocházelo a je to jen dobře. A ještě to přitom není finální verze. A jistě si vzpomeneš, že v CS jsem Tě v podstatě nekritizoval, naopak. Takže nejde o nějaký omyl,nebo úlet, či antipatie. Tam, kde hra "není na palici", nemám proč co kritizovat. A naopak. A třeba SOCH jsem v původní verzi přehrál snad stokrát, takže tu hru mám v obzvláštní oblibě. I s jejími origo chybami a nedokonalostmi. Na Tvůj mod jsem byl pochopitelně zvědavý a čekal jsem něco jako u CS.To, že se to podle mne až tak nepovedlo v některých konkrétních věcech, je pochopitelně subjektivním pohledem, ale tak to prostě vnímám. Že se Ti to nelíbí? To je Tvůj problém. Nikde jsem neuvedl, že je všechno špatně. To, co se mi nelíbí,jsem Ti tady napsal. Nikde jsem také nedupal nožičkou, že mám požadavky, aby se vše, co kritizuji, muselo opravit a zapracovat. Sám se zavzdušňuješ, pokud něco nejde, tak to nejde. Pokud nic nechceš změnit, tak to neměň. Ale stejně zase já budu mít své pohledy na rozličné podivnosti neměnné. Není pravda, žes mi na vše odpověděl, ale tvrdíš to. Je s podivem vnímat rozdíl účinnosti totožných zbraní v SOCH a třeba CS. Je možné, že jej ještě zásadně změníš a srovnáš-otázkou je, jestli k SOCH, tedy k tomu slabšímu, nebo v duchu dosavadního modu CS... . Ale budeš mít dilema k řešení. Minimálně budeš muset měřit jedním, nebo dvěmi metry... .

Anonymní řekl(a)...

A ještě, velice rád hraji hry typu Ghost recon-jeden zádah a konec. Lékárníček netřeba...Není to sice úplně realita, ale málokdo zmákne "zásahy diferenciovat". Je určitě rozdíl mezi záahem do hlavy a do ruky nebo nohy, byť i na to se dá zemřít vykrvácením při zásahu tepny. Takže ani autoheal, ani lékárníčky nic zásadnho neřeší, a správně, neoriginálně - opakují se. Ale Ty taky. Jenže vyřešit toto co nejblíže k realitě asi nejde...takže chceš po mně něco na herní Nobelovu cenu. Nicméně, v tom, co ve hrách funguje,je asi ten autoheal nejrozumnější herní řešení. Viděl jsem například zásah z devítky do vesty na živo...velmi poučné. Takže Daty, Tvoje lékárníčky jsou out. Tečka.

Datastor řekl(a)...

Takže ode dneška je uraženou ješitností snaha o normální diskuzi s upozorněním na to, že nejsaem kouzelník a ani autor hry, co do hry neimplementoval naprosto realistickou umělou inteligenci? Dobře. Pak už ale vážně nechápu, jak dál v tomhle pseudokonstruktivním maratonu nespokojenosti nad mou prací pokračovat.

Vesta normálně získat jde, ale tebe to nezajímá. To je taky jedna z věcí, na kterou bych ale naprosto nijak nemusel reagovat a přesto to dělám, i když zase naprosto zbytečně. Ve skriptu k ní je sekce, v dialozích všechno správně navazuje, takže jsi něco někde špatně udělal ty. Neber to jako urážku, ale jako fakt. Stejně tak se mi nikdy nepovedlo kousnout dveře v Jantaru, ale nikdy jsem netvrdil, že bys lhal nebo měřil dvojím metrem, jako jsi to ne zrovna elegantně stočil na moje odpovědi.

Clear Sky nesnese se Stínem srovnávání už jenom proto, že v něm skoro absentuje příběh, úkoly jsou triviální, bez hlubšího významu a hlavně je akčnější. Mnohem. Pokud ti to vyhovuje, bez problému. Ale stejně jako ve Stínu i v CS se AI nepřátel chová stejně, stejně jako noktovizory nemůžou detekovat protivníka skrz mlhu nebo to, že AI má nastavenou určitou míru dostřelu. Zmínka o tom, že "Pokud nic nechceš změnit, tak to neměň, ale stejně zase já budu mít své pohledy na rozličné podivnosti neměnné" se dá použít oboustranně, takže pokud budeš upozorňovat na něco, co nejde změnit kvůli omezením enginu a nebo prostě jenom proto, že se to nelíbí výhradně jenom tobě, tak klidně můžeš - ale můj pohled a názor taky zůstane beze změny. Je skutečně zvláštní, že ve Stínu se pozastavuješ nad tisícem věcí, ale že v CS, kde se na místech, kde hráč už několikrát byl, objevuje příběhová výbava, ti nijak nevadí, stejně jako dokola se opakující respawny postav, munice v bednách a jak už jsem nadhodil, mnohem akčnější, přímočarejší postup. Ale dá se to chápat, lékárničky uzdravovaly instantně - což mimochodem v nadcházející verzi taky nebude, akorát bez schovávání zbraní. Ne proto, že by se mi to nelíbilo, ale proto, že se to do hry nepovedlo naroubovat.

Mimochodem právě na Clear Sky jsem měl suverénně nejvíc připomínek, ale skutečně byly konstruktivní. Ne ve smyslu "Ve Stínu jsou zbraně horší, v Clear Sky ne". Jistě, pokud jsi ve Stínu střílel s řezanou municí, tak se dá logicky už podle popisku očekávat, že účinek bude slabší - ale klasická munice je úřinná dostatečně, takže znovu nemám sebemenší ponětí, co za neúčinnost ti vadila (a dost špatně se to z věty "tam to bylo lepší" odhaduje). Chceš mít hru stylem jeden zásah = instantní smrt? Pochybuju, protože bych se potom zase dočkal reakce, jak se ten modpack nedá hrát. A srovnávat Stalkera s Ghost Recon sérií je taky mimo - původní GR jsou taktická akce, Stalker je FPS akce.

"Moje" lékárničky (zvláštní slovní spojení) jsou out pro tebe. Stejně jako další prvky - ale já a zhruba 2000 dalších lidí to vidí jinak. Jak už jsem onehdy psal - to, že jsou třeba v Assassin´s Creed koně neznamená, že se musí objevovat i ve všech dalších hrách. Jenže přesně to ty podle těch výtek chceš. Taky tečka.

Thorleif_cz řekl(a)...

Je zajímavé, že veškeré tvé výtky se týkají něčeho, co ti bylo velkou překážkou, ve stejném duchu se nesou tebou navrhované úpravy (které si rozhodně v dmp nepřeji), které směřují k tomu, aby ti naopak vše ulehčily... Pokud toužíš po brainless zábavě, šáhni po CoD.
O té uražené ješitnosti bych se být tebou moc nezmiňoval.

Anonymní řekl(a)...

Zase meleš páté přes deváté a s uraženou ješitností...ten oblek od Kruglova jsem měl od něj po splnění úkolů slíben, ale nedostal jsem jej. V origo hře jsem jej dostal vždy, když jsem Kruglova zachránil. Dveře se mi vždy otvíraly a Semerov šel vždy se mnou. Teď se to nestalo-proč? To já nevm, ale také nevím, co jsem mohl já udělat špatně. Chybu u mně v tomto konkrétním případě nehledám ani omylem. Nemám proč, když jsem všechny potřebné úkoly splnil.V CS jsem srovnával účinnost zbraní, pochopitelně včetně jejich projevu, ty samé v SOCH se nyní chovají jinak, jak do účinnosti, tak projevu. Porovnej si například Grozu, nebo Vintorez: V orginále, v Tvém modpacku SOCH a v CS, v obou variantách. V modpacku SOCH jsou jejich projevy coo účinnosti, akustickému projevu a u Vintorezu i v nadhozu jiné, horší. To prostě neokecáš, Daty. Mohl bych pokračovat ještě hodně dlouho, ale jak ses vyjádřil, existuje 2000 spokojených uživatelů... . Apropos, řezaná munice, toť hovadina na entou, ale jak je vidět, někoho osloví a někdo další se neoriginálně opičí, ač mu to u jiných vadí, co, Daty? Viz Metro. Munice v reálu, třeba v ráži 9mm má mnohdy oficiálně rozličnou úroveň prachové náplně, ale úprava jde vždy směrem nahoru, tedy, náboje mohou být v rámci daných bezpečnostních hranic pro bezpečné použití naddimenzované, ne naopak. Někdy se obchodně označují "plus P". To abys snad vzal nějakou mou poznámku jako konstruktivní. Opakovat tu ptákovinu z Metra je k ničemu, já jsem všechny takové shity nepoužil ani jednou, nebylo třeba. Takže máš další příklad, že v modpacku jsou také zbytečnosti. A musím si rejpnout, kde došla fantazie a dobrej nápad, nastoupily již někde viděné neoriginální zbytné kraviny. Nezapomeň na to praskající sklo v plynové masce, to je další kravina, ne dobrej nápad. Pokud není protředí nebezpečné, masku nepotřebuje nikdo, pokud je ptostředí nebezpečné a já mám nasazenou masku, tak při prsklině-vypadlém kousku skla, mi to prostředí musí uškodit, že? A také, proč ty masky nenosí všichni? Chápu, na to nemáš odpověď... . Tak to zkus zrealizovat, uděláš více a lépe, než věnovat svou energii některým mnou kritizovaným kravinám.

Anonymní řekl(a)...

Ještě k té řezané munici. Pokud jste byli kluci na vojně, o čenývážně pochybuji, tak byste věděli, proč má "cvičný náboj do samopalu, mimo chybějící střely, nižší prachovou náplň". Něco o problémech s přebíjením, nebo střelbou dávkou vám kluci nic neříkají? Já v reálu se zbraněmi, s jejich používáním mám své zkušenosti. Polovinu zbraní jsem osobně používal a když vidím, jak se dají vlatnosti těchto zbraní "zčubit", tak sorry. Nicméně, s neznalci, diletanty a fantasty se dohadovat nemíním. To neumím.

Datastor řekl(a)...

Proboha... srovnáváš něco, co jsem přidal dva dny před vydáním (v případě Stínu) a verzí, na kterou jsem dva roky nesáhl (případ Clear Sky). Povšiml sis kupříkladu dat vydání?

Připomínku k munici z Metra - ehm? Sám jsem psal, že je to inspirace z Metra, stejně jako Survival Pack, ale zase - kdo nechce a nebude číst moje články, ten bude akorát nadávat nebo se dokola ptát na něco, na co jsem odpovídal. Opičení? Proč? Metro samo o sobě se mi neskutečně líbilo a nemám důvod si pár nápadů z něj nepřevzít do DMP. Že se ti to nelíbí, je znovu a opět jenom tvá osobní preference, ne konstruktivní výtka k modpacku. NIKDO tě nenutí řezanou munici používat a klidně si můžeš obstarat klasickou (zcela překvapivě třeba už jenom v autoparku v Kordonu jsou banditi, co se u nich vyskytuje v omezenějším měřítku i munice průrazná), ale skutečně mám dojem, že jakmile něco v modpacku nesplňuje cestu k přímočarosti, je to špatně, protože proto. Maximálně s definicí, že se ti to nelíbí.

Neprovokuj, že nemám na něco odpověď, pokud tě můžu alespoň o tohle požádat. Pokud nepřehlížíš všechny NPC ve hře, tak sis musel milionkrát všimnout, že někdo masku nosí, někdo ne, a stejně tak je na tom hráč. Koupíš si oblek, kde je maska připevněná, tak ji logicky budeš nosit. Koupíš si obyčejnou vestu bez masky - tadá, masku nemáš. Kde je problém? Fungovalo to tak od prodejní verze hry, ale samozřejmě, že DMP to všechno naprosto zničilo. Poznámka vážně úsměvná. Jakou teda chceš odpověď? "Ano, budu kašlat na variabilitu obleků a všem NPC napevno dám masky, to bude přece paráda, jupí" a nebo něco v tomhle smyslu? Ne.

Když ti tak moc vadily praskliny na masce, mohl sis je klidně sám upravit, což by ti zabralo sotva pět minut v Paint.NETu nebo podobně, případně se zeptat a já bych i na tohle dodal doplněk. Ne, nestalo se tak a místo toho tady mám nářky o tom, jaká je to kravina (poznámka mimo - plexisklo nemůže prasknout? To je mi novinka...) a jak TOBĚ to vadí. Ale mám dojem, že by se na tom neměnilo nic, ať už bych DMP pojal jakkoliv. Ale s autohealem na mě nechoď, na to je skutečně lepší sáhnout po Call of Duty nebo nejnovějším Medal of Honoru. A nebo vlastně čemkoliv ostatním. Jaká to realistika, když tě trefí náboj z AKM, zalezeš za roh, na pár sekund si vyfoukneš a vesele běžíš dál...

Anonymní řekl(a)...

V naší armádě se používal tzv. redukovaný náboj, měl nižší prachovou náplň a používal se ke střelbě ze samopalu jenotlivými ranami pro výcvik ve střelbě nováčků. Ať udělám nějakou konstruktivní osvětu.

Datastor řekl(a)...

Osvětu neuděláš postojem, že všichni kolem tebe jsou diletanti a přitom sám nebereš v potaz rozdíl mezi hrou a realitou, stejně jako limitací ve schopnostech hry. Ale na urážení skutečně nemám ani chuť a ani náladu. Nalož s touhle informací jak nejlíp dovedeš.

Anonymní řekl(a)...

Hm, vojáka střeléného do nohy ze samopalu jsem už ošetřoval, když chceš teoretizovat na toto téma. A taky sem i jasně sdělil, že osobně nemám proč stahovat x úprav každý den, aby hra šlapala. Bohužel, ani nečtu všechny Tvé články. Domnívám se, že by mělo bohatě stačit nainstalovat kompletní úpravu hry a finito. Ale jak je vidět, nestačí to. Porovnávám i to, co někdo podává jako určitou pravděpodobnou realitu. Pokud je v tom rozpor, tak na to upozorňuji. pro Tebe to je pouze kritika Tvé práce.

Thorleif_cz řekl(a)...

Existuje dost ostatních fancy módů, který ti vylepší grafiku... Což je nejspíš to jediný o co ti jde. Proč jsi ho ošetřoval? Přece stačí aby se párkrát zhluboka nadechl, utřel si pot z čela a ani šíp v koleni ho nemůže zastavit. Pokud jsi to co o sobě tvrdíš (vážně pochybuju), tak jsi dost velká ostuda.

Anonymní řekl(a)...

Diletant a neznalec je u mně ten, kdo si nedá vysvětlit problém a tvrdí dokola svou, ač nemá vůbec pravdu. Ten zásadní problém nastal při porovnání soubojů mezi střelcem s puěkou s optikou a střelcem s krátkého samopalu bez optiky. Pokud v tomto necheš pochopit zásadní rozdíly, tak jak Tě mám chápat? Ještě jinak, kdybys byl ty ten střelec z krátkého samopalu a já ten s tou puškou s optikou, tak Ti nedávám příliš šancí na přežití... . Nicméně, dle Tebe jsou síly více než vyrovnány! Pokud toto nepochopíš, tak sorry.

Thorleif_cz řekl(a)...

Pokud si hraješ na odstřelovače v pásmu dostřelu samopalu a máš obě ruce zkroucený křivicí, tak ti nejspíš bude jak s kulema na plotně. Zvlášť, pokud je ten druhej šikovnej chlapík... Že máš problémy s AI v počítačový hře nejspíš o něčem vypovídá.

Anonymní řekl(a)...

To Thorleif:
Tvůj pokus o vmísení se do diskuse mezi mnou A Datym je trapný. Na víc vážně nemáš? Nicméně, nezoufej, každému holt nebylo dáno, hlavně, že Ti chutná, ne? Nemáš pocit, že ses svým prvním pokusem pro tento den tak nějak mentálně vyčerpal? Vážně ne?

Thorleif_cz řekl(a)...

Ani ne... Ještě aspoň třikrát to zvládnu. Jen tobě pro radost samozřejmě... ;)

Datastor řekl(a)...

Do debaty se může přidat kdo chce, já už k tomu nemám moc co říct - zvlášť ne po tom, co mi na hlavu padá kritika za pojmutí realismu, která je hned nato zazděná touhou mít ve hře autoheal. Nic ti nebrání si hodnoty ve hře změnit přesně podle vlastního uvážení tak, abys vyrobil tu nejdokonalejší AI, která kdy ve Stalkerech byla k vidění, stejně jako ty nejdokonalejší zbraně a vůbec všechno ostatní (plus zlomit limity enginu). Ono to sice nejde, ale pokusit se klidně můžeš, dveře jsou k tomu všem dokořán.

Anonymní řekl(a)...

Co to je Kefalíne pásmo dostřelu samopalu? Pokud jsi to nepochopil,rád Tě poučím. Jsem v takové vzdálenosti, kdy cíl vidím jen díky optickému zaměřovači. Vystřelím a okamžitě na mně střílí a sakra přesně i ostatní vojáci z krátkého samopalu, bez optiky, kdy jsem navíc zalehlý a částečně i v krytu za neprůstřelnou překážkou. Pokud toto fakt nechápeš,tak si louskej buráky a vytáhni kačera, je čas na hraní. O střelbě opravdu nemůžeš mít ani páru.

Anonymní řekl(a)...

To Daty:
Nikde jsem netvrdil, že chci do hry Stalker autoheal. Jen jsem napsal, že jej v hrách beru jako nej možnost, jak vyřešit zásahy. A také, že hraji hry jako GR, kde zásah znamená konec. Takže se kryji, a snažím se vystřelit jako první. Nepodsovej něco,co není tak,jak to bylo prezentováno. Vytrháváš slova z kontextu, Daty.

A Thorleif? Kdyby napsal něco smysluplného, ale takové ptákoviny? Žádný argument, pouze neskutečné trapné, nic neříkající kecy.

Thorleif_cz řekl(a)...

Ne, nemám nijak široký povědomí o střelbě... Naštěstí ovšem nejsem vyhamtanej gumák, co nedokáže poznat, že hraje hru. A hry mají takový ty pravidla, jedna takový a druhá onaký... Pokud se nejsi schopný zorientovat v principech, se kterými DMPčko pracuje, tak jej nehraj. Tvoje epické vylévání srdéčka a stěžování si na všechno, co klade překážky tvýmu lamérství je naprosto zbytečný. Nepřesvědčíš mě, ostatní lidi co DMP rádi hrají a už vůbec nepřesvědčíš tvůrce tohoto modu.
Rozhodně ne svými argumenty, uraženou arogancí, která se nedokáže vyrovnat s tím, že Datastor okamžitě nezačal překopávat svůj projekt podle tvých preferencí.

Opravdu nic nenasvědčuje tomu, že by jsi byl dospělá osoba schopná přijmout argumenty druhé strany, nebo se alespoň trochu ovládat.

Thorleif_cz řekl(a)...

Datastor ti jasně napsal, že každá zbraň má danej dostřel. Navíc, že stav s jakým npc reagují na střelbu je nejlepším a nejfunkčnějším kompromisem s jakým to jde vybalancovat.

Pokud čekáš od šest let starý hry reálnou simulaci smyslů, tak čekáš více, než mají hry dnes.

Anonymní řekl(a)...

To Thorleif:
Moudří vyznávají pravidlo, že neměň to, co funguje. V tomto případě
došlo k porušení tohoto pravdivého rčení. Tedy, k horšímu. Zejména (nejen) krátké samopaly "AK" mají v modpacku naprosto nereálný dostřel a přesnost vs útočné pušky s optickými zaměřovači, navíc, na hranici zaměření cíle s optikou. Na rozdíl od Tebe mohu "porovnávat" tu rozdílnou mez mezi realitou a herní fikcí. Je vidět, že Ti vojna chybí jako praseti drbání. A tím míním tu odbornou stránku, ve střelecké přípravě. Pak bys seznal, že například na vzdálenost okolo 100m
budeš s optikou moci zasáhnout "levou, nebo pravou půlku obličeje", kdežto ten zoufalec s kraťasem bude rád, když vůbec, na několikátý pokus trefí stojícího protivníka. Nebo například SVD, střelec má v reálu problém zasáhnout na
300m terč o velikosti hlavy. Dá se to, ale není to prdel. Běžný "dlouhý kalach bez zaměřovače" je úspěšný, když na tuto vzdálenost trefí terč velikosti stojícího vojáka...kamkoliv, vybírat si "konkrétní bod zásahu" rozhodně nemůže . Ale, to bude zábavnější házení perel sviním, než zrovna toto Tobě vysvětlovat, že? Aby Tě nějaký "gumák" poučoval, takového zkušeného "PC hráče"... .

Anonymní řekl(a)...

To Datastor:
Je neokecatelné jak v tomto modpacku byly zčubeny všechny tlumené zbraně. Takto žádná zbraň nezní!!! Originál byl lepší. O level. Jediný pozitivní posun nastal u střelby podvěsného granátometu, kdy v původní verzi, nebo v modpacku CS to bylo "hrůza". Také účinek F-1 je reálnější. Větší rozkmit mířidel mi také nevadí. Jejich zpracování-průhled už ano, u většiny zbraní je zpackaný. Světelný středový bod u samoalu P-90 je téměř neviditelný, u pušky SCAR naopak příliš oslňuje. Puška M4 má nadhoz jak středověká arkebuza, takže každý, kdo střílel z "emšťoury" musí kroutit hlavou. "Vintorez" kope jak puška na slony, no hrůza. To je ten revoluční posun k lepšímu pro lepší hratelnost? Vážně? Ještě mi chybí hláška o "tisíci děkovných dopisů", aby to bylo dokonalý. A znovu, nikde jsem nepsal, že se musí cokoliv změnit, pouze popisuji stav, který mi vadí. Co si s tím (ne)uděláš, to je pouze na Tobě.
Thorleife, přečti si to taky, ať se nemusím opět opakovat. A abys tedy zase nemusel trapně podsouvat své teorie za mé!!!

Datastor řekl(a)...

Je zvláštní, že mi tady argumentuješ svojí neochvějitelnou pravdou, ale řadíš AK74U mezi samopaly, když je to krátká puška. 74U má efektivní dostřel někde kolem 200-250 metrů, v modpacku je její nejvyšší dostřel na 190 metrů (v případě variant se rzí ještě níž). Až bude platit, že 190 je víc než 250, pak řeknu, že jsem něco přepískl. Do toho okamžiku si budu stát za svou původní reakcí.

Zkoušel sis někdy střílet s VSS třeba v Armě? Jaká to překvapivá věc - kope skoro naprosto stejně, jako tomu je v DMP. A to jde o simulátor války, na němž se podílela hromada expertů. A taky nemá autoheal (nečekaně).

Zvuky výstřelů s tlumičem, pokud se ti tak masivně nelíbí a originál byl lepší (což je naprosto mimo), si můžeš změnit. Pročti si konfigy, klidně si nahraj vlastní zvuky odněkud ze střelnice, správně je v level editoru okomentuj, aby se ti potom neplašila AI z poloviny levelu a budeš za vodou. Nebo je nahraď za původní, vždyť unpacker je k dispozici skoro všude a názvy původních audiostop jdou taky snadno zjistit.

Ale tenhle krok neočekávám, když bylo zatěžko stáhnout si i poslední patch k DMP, co řešil například tu tebou zmíněnou ikonu u Mausera. Údajně tě to nezajímalo, takže nemám sebemenší důvod k tomu, aby pak mělo zajímat mě ti nějak poradit nebo dál pokračovat v tomhle rádobyrozhovoru.

Thorleif_cz řekl(a)...

V příspěvku, který jsi adresoval mně, není rozhodně nic, co by mě přesvědčilo o validitě tvejch argumentů. Stále trvající problém s tvým náhledem na DMP se zakládá na tom, že ti nejsou jasné hranice a rozdíly mezi hrou a realitou. Navíc naprosto ignoruješ možnosti enginu, na které tě Datastor už mnohokrát upozornil.

Z tvých neustálých narážek a zdůrazňování tvý vojenský minulosti (přítomnosti, stavu) i na zadek nesednu, na internetu o sobě může kdokoliv napsat cokoliv a informace, které jsi mi podal nejsou pro mě jednak nic nového, druhak nejsou ničím, co by mě ujistilo o tvé pravdomluvnosti.

Na internetu je dost děcek naspeedovanejch CoD, co ze sebe dělaj bohovský spešláky.

Ne, na vojně jsem nebyl, ale rozhodně si nemyslím, že by mi to nějak výrazně chybělo.

Anonymní řekl(a)...

Mně se novodobé útoky líbí, upíři představují výzvu, ...

7.62x39 redukovaný je k použití v uzavřených prostorách a klidnější střelbě dávkami, k tréniku zelenáčů jsem je neviděl měli vždy normální M43ky. Jsou dost k ničemu, kosa s něma nedrží soustřel.

Řezaný střelivo kravina? Prostě domácí úprava. Zesílené laborace samozřejmě existují, jak +P, tak +P+, ale přidávat je do hry?

Když budu hnidopich, tak tu můžu brečet, že Makarov není stavěný pro použití PMM verze 9x18.

Že jsem s Krinkovem v nevýhodě oproti SVDčku je jasný, ale zas stávající model mi přijde lepší, než palebným průměrem stěží oddělat dva bandity v plášti, nebo ho spotřebovat při střelbě na cíl vzdáleným dále než 50 metrů, jak tomu bylo v původní hře.

Kovas

Anonymní řekl(a)...

To Datastor:
Tak když chceš dělat chytrýho, tak není "krátkých pušek", ale jde buď o samopal, nebo útočnou pušku(dle jejich ráže, buď pistolové, nebo puškové). Jak v češtině, tak v ruštině se používá a to oficiálně(!) nesprávný termín "samopal", odvozeno od ruského termínu "avtamat" jak pro naši "58", tak pro ruské "kalachy" všeho druhu. Kdybys nebyl uražený napučenec, tak bys pochopil, že ve věci jsem vždy řešil "neporovnatelné výkony" "krátké verze ruského samopalu" s "dlouhou", vždy přesnější variantou navíc osazenou optickým zaměřovačem. To prostě neokecáš, i kdyby ses zbláznil. A už úplně mimo jsi v tom příkladu, kdy "podsouváš" efektivní dostřel "krátké verze" na 190m, protože na tuto Tebou překopanou vzdálenost, nemáš šanci ani zahlédnout "terč"- tvým měřítkem vzdálenosti. A nerad, ale jsem nucen jít do detailů, kdy stačí změnit "tvůj" zaměřovač-tečku" za cokoliv jiného a s přesností střelby by mnoho hráčů bylo ihned "mimo". Protože ve většině případů "zpackaná mířidla" by nedovolila správně a rychle zamířit. Jsem naprosto přesvědčen, že v mnoha případech hráči nezvykle ale vynuceně raději používají "tu tečku", protože ta zpackaná mířidla v mnoha případech vůbec "nemíří". A už jsem Ti sděloval, když chceš být "originální", tak se potom divím, proč Ty sám se opičíš od druhých, mnohdy nedobrých příkladů, viz minimálně "Metro". Změř si sám u všech Tebou upravených zbraní jejich dostřely-měřidlem, které hra nabízí, "imaginární dostřelové vzdálenosti" a budeš mluvit jinak. Ačkoliv, budeš si vést svou, protože budeš nadále velmi ukřivděný.

Anonymní řekl(a)...

To Thorleif:
Ničím si nepřekvapil, tak nemám na co reagovat. A také, nic Ti nebudu dokazovat. Nemám sebemenší zájem o odkrytí své identity.

Anonymní řekl(a)...

To anonym:
Redukované náboje a klidnější pro střelbu dávkou? Příteli, jak hluboce se mýlíš. Speciálně u "samopalu"58 dostává vratná pružina takový "záhul", že se používá střelba výhradně jednotlivými ranami. Většinou pro výcvik nováčků. Tento náboj 7,62-Rd-43 není populární náboj a střelba s ním je problematická, vynucená okolnostmi.
K "řezané" munici alá Metro. Již jsem vše sdělil, ale budiž, znovu, poddimenzované střelivo bude vždy "domácí výroba", protože prachovou náplní poddimenzovaný náboje nikdo neriskuje používat. Leda blázen a sebevrah současně. Protože ubráním standardní prachové naplně se jen vše "posere". Mít možnost výběru - dva "řezané, nebo jeden neřezaný", beru jeden normální. A kdes přišel na to, že já chci do hry dát náboje "P+"? Nikde jsem to nenepsal, pouze jsem Datymu vysvětloval, že existují. A to je sakra rozdíl. Apropos, ve hře se naštěstí tahle kravina objevuje jen okrajově. Ať žije Metro a Artjum, ale proč Stalker?
Ehm, co to je ta "M43"? Neznám takovou zbraň. Předpokládám, žes myslel útočnou pušku M4. Ale tou u nás oplývaly toliko dva speciální útvary...a ano, s M4 nemohl "samopal vz. 58", alias "kosa" konkurovat v přesnosti, neměl tak kvalitní střelivo. Stejně jako Tebou zmiňovaná SVD Dragunov, která oravdu nepatří mezi "přesné odstřelovačské pušky". Byť ruský náboj byl opravdu balisticky lepší, než ten český "kulomeťák". K tomu Makarovu a zesílené munici, nemám námitek. U našich armádních služebních pistolí se proto musela provést drobná technická úprava, protože docházelo k technickým potížím. Proto se také rusky náboj nahradil českým od SB. Co tam máš dál?

Datastor řekl(a)...

Nebudu se k tomu dál vracet, zvlášť ne tehdy, kdy mi všechny argumenty vyvrátíš kritikou mojí osoby - přitom mě absolutně neznáš. Fajn, mysli si klidně co chceš, klidně i tvrď, jak jsem všechno zpackal a zmršil, ale tohle je maximálně chování dítěte (ty taky spoustu odpovědí přehlíží jenom proto, že se jim prostě nechce).

Nejsi s to pochopit, že hra přepočítává vzdálenost podle sebe a hodnoty nikdy nekorespondovaly se skutečností, stejně jako spoustu dalších věcí, ale samozřejmě zase jsem na vině já. Znovu opakuju, že tě NIKDO nenutí hrát tu jak tvrdíš zmršeninu ve všech směrech, kterou se podle tvojí snůšky blábolů DMP stal.

Neskutečně mě rozveseluje tvoje rádobybazírování na realitě, když potom upřednostňuješ autoheal prostě proto, že ti nevyhovuje systém lékárniček - podle tebe naprosto stupidní systém, co tady ale byl drahnou dobu let, než přišly konzole a pro ně se právě vymyslelo uzdravování automaticky. Nebo si myslíš, že se od funkčního systému upustilo jenom z nudy?

Když zajdu do detailů, můžu zmínit i to, že v reálu nedošlo k další explozi Černobylu, že Kontrolér nebo Upír jakožto monstrum neexistuje a tudíž je i Stalker sám o sobě naprostá pitomost nehodná zájmu. Bylo by to stejně tak absurdní, jako to, co tady prezentuješ sám.

Mám dojem, že jediná osoba, která se urazila, jsi ty. Bez urážky. Ode mě všechno, měj se a hodně štěstí ve hrách, kde se skutečně během deseti sekund za rohem uzdravíš na maximální hodnotu. Takhle to přece v životě chodí...

Peťan řekl(a)...

Když už jsme, milý Datastore, u těch výtek, kde je k sakru moje sběratelská edice DMP?

Datastor řekl(a)...

Je ve fázi příprav. Chtě nechtě si to žádá čas.

Peťan řekl(a)...

Fajn, chápu. O víkendu jedu do Prahy. Jest to dostatek času?

Datastor řekl(a)...

Snad možná je - ale ještě se budu muset podívat, kdy budu mít volno. Případně dořešíme po mailu.

Anonymní řekl(a)...

To Daty:
Nic nového, naopak, ještě slabší odpověd. Něco ve stylu jednoho vtipu, kdy otec fackuje syna a soused se ptá proč to dělá? No a otec mu odpoví: "Je to dacan, koupil jsem mu boty a jsou mu malé". Tys udělal modpack s "x" zbytečnými chybami a podivnostmi a já-nevděčník, ty chyby vůbec neocenil, ba naopak. Je podivné, že hráč a fanda hry, který u ní přemýšlí, je pro velkého Datyho "třídní nepřítel". Holt Ti musí stačit "ty tisíce děkovných dopisů", od těch druhých, kteří sežerou vše, i kdyby to byla sebevětší kravina. Tak se i nadále těš této "cool" popularitě "slepých a hluchých, ale jistě loajálních obdivovatelů".

Anonymní řekl(a)...

M43 je myšlen náboj vzor 43, což je standartní střelivo s celoplášťovou střelou pro Sa vz 58.

Že pružina dostává záhul? Dokud neztratí svou tuhost a neunaví se, tak je to fuk. Ze samopalu vzor 58 se dá vystřílet 20 zásobníků v kuse, pak je ale nebezpečí, že vlivem přehřátí zbraně dojde k samovolnému výstřelu.

Jednotlivými ranami se střílí proto, že je to přesnější, ne kvůli tomu, že bys vykurvil vratnou pružinu.

Redukáče se používají i při střelbě dávkami, ovšem závadí to a jak jsem psal, jsou dost nepřesné.

Občas je prý používají policajti, když mají samopaly vzor 58(když třeba dělali uzavírky silnic), tak právě měli napáskovány redukáče.

SVD není odstřelovačka(tvrdil jsem to snad?), ale DMR.

Pistole vzor 82 je dělaná primárně pro náboj vzor 82(v podstatě 9x18 Makarov s lehkou střelou ze spékaných slitin, má větší usťovku než standartní 9x18 Makarov). 82ka má polygon, místo drážkovaného vývrtu, který má PM. JInak 82ka střílí bez potíží jak naším nábojem vzor 82, tak i standartním Makarovem(aspoň jsem se nesetkal s potížemi, protože hodně civilních střelců, co ji má ji může krmit leda normálním 9x18, střelivo vzor 82 je v kategorii A, tedy zakázané a zcivilněné jsem nikde neviděl). Naopak to není dobrý nápad. On to sice PM vydrží, ale ničí se vývrt.

Kovas

P.S Hádání o hře je ztráta času, vzhledem k tomu, že to je jen hra, která nikdy nebude odpovídat realitě, tak tu plýtváš energií :-)

Datastor řekl(a)...

Tak se i nadále těš této cool popularitě slepých a hluchých, ale jistě loajálních obdivovatelů. - Tvrdí někdo, kdo tady přednáší akorát způsoby, jak hru naprosto zničit, zesnadnit a plete si pojmy "osobní preference" s "chybou modpacku". Ano.

Stejně jako tobě to připomnělo jeden vtip (bůhvíproč), připomnělo ho i mně - a zní takhle: "Všichni jsou blbci, jenom já jsem letadlo".

Asi jsi několikrát přehlídnul nebo vypustil moji reakci, že se nejde zavděčit všem. Rozhodně sis ale mohl odpustit tu stupidní poznámku "pro velkého Datyho je třídní nepřítel". Pak se divíš, že na tebe už nehodlám reagovat? Dobře, div se klidně dál. A klidně přihoď i další hodnocení mojí osoby, ať se ještě víc srazíš.

Mimochodem, řeknu ti jednu zajímavou věc - DMP hrálo i několik lidí přímo od fochu a nikdy jsem neslyšel výtky k tomu, co popisuješ ty. Pročpak? Možná proto, že dokázali rozlišit pojmy hra, realita, limity enginu. Ale to ne všichni dovedou.

Anonymní řekl(a)...

To Kovas.
V armádě se používá u nábojů do "58" výhradně vz.43".
To "M"(model) je obvyklé v "civilu", například v různých katalozích na lovecké náboje (ale obecně jde o totožný náboj, vz.43).
Protože psals o soustřelu, považoval jsem to za překlep týkající se pušky M4. Proto jsem se k ní dále vyjádřil.
Vratná pružina má jeden zásadní problém, díky nižší prachové náplni, zejména při střelbě dávkou, "nestačí vracet závěr" a zbraň se vlivem toho "zasekává". Často-po výstřelu, se nábojnice nepodaří "vyhodit" a přiskřípne se. Proto se v armádě toto střelivo používalo výjímečně, zpravidla při výcviku nováčků. Vystřílet úspěšně najednou plný zásobník "redukovaných" nábojů jsem ještě neviděl. Těch dvacet citovaných zásobníků standardního střeliva se opět výjímečně používalo při technických záváděcích zkouškách u většiny přezkušovaných zbraní, ale byla to v drtivé většině jejich úspěšná likvidace. Armádní "Makarovy" (Pi82) se opravdu upravovaly-ověř si tuto informaci u nějakého známého vojenského zbrojíře. Ale je možné, že o tomto drobném technickém problémku neměl každý povědomí. Zbraně se většinou upravovaly již ve Štěpánově u Olomouce před jejich distribucí. Ale znovu, ověř si to u nezávislého zdroje (dá mi za pravdu). K SVD, jen jsem sdělil, že opravdu SVD nepatří mezi odstřelovačské pušky, bez jakékoliv poznámky, že bys tvrdil opak. Vysvětlil jsem také proč.
Hádky jsou "plýtvání energií" - pro všechny zúčastněné.

Anonymní řekl(a)...

To Daty:
Ke vzájemné komunikaci Tě přeci nijak nenutím. Máš li co sdělit, je to pouze na Tobě. Tvé hochy "od fochu" neznám a sorry, co já s tím? Nevidím žádnou rozumnou souvislost. Tvé opakující se reakce si vysvětluji tím, že Tě tak trošku pálí svědomí. Že jsem poukázal na něco, co Ti holt tak trošku uniklo, nebo nedocvaklo. Ehm, kolegům z THQ jsem nic nepsal, ale měl bych plno připomínek. Přesto jsem jejich verzi přehrál mnohokrát. Na mých názorech nic nehodlám pozměnit, jistě nebudou mít jakýkoliv vliv na změny modpacku. To si již naznačil a já Ti to nijak, žádným způsobem nevymlouvám. Takže, Daty, co vlastně řešíš? P.S. Kdybych chtěl najít všechny "chyby a podivnosti" v Tvém modpacku, které jsou k "zamyšlení", bylo by jich velmi mnoho. Ale jako každý hráč, leccos zkousnu a neřeším, něco ale ne a musím jen kroutit hlavou. To je "nenormální"?

Datastor řekl(a)...

Nenormální je tvá reakce. Kroutit hlavou můžeš, ale to, co tady předvádíš, je k pozastavení. I tvůj dohad o pálení svědomí je slušně řečeno naprosto mimo. Co by mě mělo pálit? Že se modpack jednomu člověku nelíbí? Na to máš přece právo, ale nemůžeš chtít, aby se všechno změnilo jenom proto, že chceš. Taky jsem mohl hned od začátku odpovědět, že mě nic z toho, co píšeš, nezajímá (jako to už několikátou odpovědí děláš ty a potom akorát kopeš kolem sebe, že jsou všichni ignoranti) - ale neudělal, protože mě názory hráčů vždycky zajímaly a zajímat budou. Jenže pokud na všechno odpovíš, že tě to nezajímá nebo že to víš líp, tak se klidně zařiď podle sebe a sám si taky poraď. Ale aspoň argumentuj na úrovni, když už teda máš to nutkání...

Anonymní řekl(a)...

To Daty:
Nevím proč stále dokola nemluvíš pravdu. Žádné změny v modpacku jsem po Tobě nepožadoval. Pouze jsem kritizoval to, co považuj za chybné, nebo podivné. A to je Daty podstatný rozdíl.

Datastor řekl(a)...

Fajn, tak teď už se to stočilo i na to, že jsem nepsal pravdu. Lepší a lepší, vážně.

Thorleif_cz řekl(a)...

Datastor zásadně nemluví pravdu, co může to zkazí a my, co DMP hrajeme s nadšením jsme zasraný, masochističtí ignoranti...

Jsem rád, že se najde člověk skutečně v pořádku, jehož oko střízlivě pojme jakékoliv nedostatky a jež dokáže tak brilantně a galantně na ně upozornit a debatovat o nich. Alelúja, díky tobě...

Anonymní řekl(a)...

To Daty:
Ve vláknu příspěvků to je zcela evidentní.

To Thorleif:
Na Tebe nereaguji, s nevyspělými psychicky nevyrovnanými postpubescenty nehodlám ztrácet čas.

Unknown řekl(a)...

vážený Datastore mám na tebe otázku, jak mám odstranit tvé změny v počasí z dmp 8 (ktere soubory přesně) ?
děkuju za odpověď

Datastor řekl(a)...

Neodstraníš, protože část počasí zasahuje i do skriptů. V nadcházející verzi jsem ale počasí razantně upravil, aby bylo... řekněme přívětivější.